Ak sa opýtate pravého kávičkára, či by si ešte niekedy dal instantnú kávu, pravdepodobne bude odpoveďou “nikdy v živote!” Je to však skutočne tak, že instantná káva je nezdravá a neobsahuje takmer žiaden kofeín? A je narozdiel od nej zrnková káva zdravšia?
Je tam chémia, alebo nie je?
Instantnú kávu vyrobili po prvýkrát v roku 1771 v Anglicku, no po veľmi krátkom čase zatuchla. Neskôr sa o jej spopularizovanie postarali Američania, kedy sa stala obľúbenou najmä u amerických vojakov počas druhej svetovej vojny.
Ak sa pýtate, ako sa instantná káva vyrába, na jej počiatku v skutočnosti stojí zrnková káva, zvyčajne robusta. Upraží sa, pomelie a urobí sa silný odvar. Výrobcovia síce tvrdia, že sa v tomto procese nepoužívajú žiadne chemikálie, no všeobecne sa má za to, že sa granulám trocha pomáha. V skutočnosti však nejde o nič zdraviu škodlivé.
Ani kofeín sa výrobou instantnej kávy nestráca. Keďže robusta má cca trojnásobne viac kofeínu ako arabika, instantná káva musí mať v skutočnosti viac kofeínu, ako espresso z čistej arabiky. Ak dáte do 2,5 dcl vody jednu čajovú lyžičku instantnej kávy, má naozaj menej kofeínu, ako zrnková káva. Ale v takom prípade iba naozaj iba o zafarbenú vodu.
Kvalitná instantná káva je drahá
Prečo sa instantná káva vyrába z robusty? Pretože proces jej výroby je dosť drahý a ak má byť cenovo dostupná, je vyrábaná takmer výlučne z najlacnejších zŕn, čiže z robusty, ktorá je až desaťkrát lacnejšia, než arabika. Na svete je preto len zopár firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou instantnej kávy z kvalitných zŕn. Výsledkom je obvykle naozaj veľmi drahý produkt, ktorý má len veľmi málo zákazníkov trvajúcich na rýchlom spôsobe prípravy a zároveň hladajúcich dobrú chuť kávy. Takže v prospech zrnkovej kávy hrá rozhodne jej podstatne lepšia chuť.
Ak sa zaujímate o naozaj kvalitnú zrnkovú kávu, odporúčame pozrieť si tieto recenzie pre kávičkárov, kde sa môžete dovzdelať a zistiť naozaj množstvo zaujímavostí, alebo navštívte tento veľký test kávovarov a rovno si vyberte ten svoj.
Káva sa má mlieť tesne pred použitím
Instantná káva sa melie mesiace predtým, než ju zákazník použije. Proces jej výroby v skutočnosti nezachová jej arómu, ako vám tvrdí výrobca. Instantná káva tak chutí ako káva, ktorú ste uvarili včera, ale zabudli ste na ňu a dnes opatrne skúšate, či sa ešte dá piť. Samozrejme, piť sa dá – ale s tou kávou, ktorou bola včera, už veľa spoločného nemá.
Pravý kávičkár vie, že dobrá káva musí byť čerstvo upražená a čerstvo pomletá až tesne pred použitím. Dobrí pražiari vám odmietnu pomlieť kávu dopredu a všemožne sa snažia zákazníka presvedčiť, aby si kávu kúpil nepomletú, lebo tak zachová arómu a chuť. Pomletá káva totiž veľmi rýchlo zvetrá, už v priebehu pár hodín.
Ak si teda naozaj chcete vychutnať kávu, odporúčame piť len tú zrnkovú. Instantná môže byť alternatívou raňajkovej kávy alebo nápoja s nižším obsahom kofeínu, ak ste už tých kofeínových vypili v priebehu dňa až-až.